top of page

Posts

Eric

Curaçao & Klein Curaçao (Blog 59)


Zondag 4 Augustus, 2024 Spaanse wateren Curaçao

Deze ochtend beetje opruimen. Dan de blog afmaken en uploaden. Daar ben ik de rest van de ochtend mee bezig. Altijd toch weer veel werk. Na de middag dan weer een paar uurtjes oefenen met Foil-surfen. Het lijkt zo makkelijk als je de ervaren surfers ziet gaan. Ik krijg in ieder geval het board er nu ieder rak uit. Dat is al heel wat. Ook kan ik af en toe hoog aan de wind met het board eruit. Een gijp of overstag is me nog niet gelukt met het board los. Dan moet ik toch echt terug naar het begin. Dat maakt het gijpen dan ook weer moeilijker. Ach ik heb het board er iedere keer uit. Dat is al heel wat. En er staat niet veel wind dus ik heb een grote wing van 6 m². We blijven volhouden. Aan het einde van de middag om 1630 ga ik terug naar de boot. Ik was in de veronderstelling dat er een sundowner was met alle Nederlandse cruisers bij Barbara Beach. Carin wil ook mee. Die pik ik om 1700 op en we gaan met mijn dinghy naar Barbara beach met een koeltas vol met biertjes. Daar aangekomen lijken we de eersten. Wel komen Lourens, Ingeborg en Margje ook. Dan blijkt dat de gezamenlijke borrel pas op Dinsdag is.  Ach ook goed. Met Lourens, Ingeborg en Margje nemen we na het zwemmen en een paar biertjes op het strand nog een borrel bij Willen in de bar van Boca 19. Ook heel gezellig. Terug aan boord om 1900 maak ik Thaise noodles voor Carin. Beter met z’n tweeën eten dan alleen. Het is een gezellige avond. Om 2100 breng ik haar naar haar boot en hondje. Terug aan boord heb ik de lang verlangde video call met Michelle. Heel fijn om haar weer te horen en zien. Ze heeft nog een hoop te regelen en gaat deze week naar haar moeder en kinderen in Boston. Haar boot heeft ze besloten te verkopen. Wel moet hij eerst nog het water in. Dat gaat zeker allemaal nog aardig wat tijd kosten. Michelle wil in ieder geval heel graag aan het einde van de maand of eerste week september naar Curaçao komen. Dat is een mooi vooruitzicht.

 

Maandag 5 Augustus, 2024 De Kapper. Op zoek naar onderdelen en spulletjes

Ik ga de laatste tijd steeds laat slapen. Er is altijd nog wel wat te kijken op de tv of e-mails uit het Amel forum. Dat maakt dat ik pas om 0830 wakker word. Snel wat eten en de afwas nog doen.  Om 1000 ga ik met Carin een rondje door Willemstad voor allerlei spulletjes. Eerst gaan we naar een grote stoffeerderzaak waar ze veel nautische stoffen en materialen verkopen. Prachtige zaak waar ook Sunbrella in grote hoeveelheden aanwezig is. Mooi voor Carin om even met de eigenaar te praten. Ik zal haar eerste opdrachtgever zijn. Ik wil een paar overtrek hoezen hebben over de kussens in de kuip. Nu bescherm ik de kussens tegen vuilen en zout met een paar sarongs. Die verschuiven iedere keer. Een paar wasbare hoezen is het plan.  We vinden ze niet in deze winkel maar Carin weet er nog veel meer. Wel koop ik hier een paar nieuwe twee persoons en een persoons matrashoezen. De licht kleurige hoezen die ik heb krijg ik met mijn wasmachine niet meer kraakhelder schoon. Nu weer een paar mooie hoezen en iets donkerder van kleur. Omdat Carin een afspraak heeft over de huur van het pand voor de zeilmakerij zet ze mij af in Punda (het centrum van Willemstad). Ik ga naar de kapper en wat andere spulletjes kopen.

Eindelijk weer eens naar een kapper. De laatste echte kapper was Suriname in Januari. Daarna heeft Shannon het een keer gedaan. En Danielle. Was ook prima trouwens. De kapper maakt er een mooi kapsel van. Daarna een paar surfshirts met lange mouwen kopen. De IPhone eens laten nakijken want die geeft iedere keer storing op de computer. Laden gaat nog wel maar downloaden van foto’s op de computer is een probleem. Ik laat de telefoon achter. Die kan ik over een uurtje ophalen. Ik neem een Surinaamse roti in de food hall en koop nog wat verse uien. Als ik de telefoon ophaal zeggen ze dat hij het weer doet na schoonmaken. Dat is mooi. Ook neem ik gelijk een simkaart zodat ik aan de wal ook wat kan appen. Carin is al klaar met haar gesprek en heeft de knoop doorgehakt. Ze gaat het pand voor 3 maanden huren en heeft de sleutel al gekregen. Nadat ook Carin een roti lopen we naar de stoffenzaak in de straat. Deze heeft een mooi stofje voor de hoezen. Ook weer geregeld. Vier meter gekocht. Daarna rijden we naar weer een andere winkel. Carin heeft hier een twee jaar gewoond voor ze op wereldreis ging. Ze weet over een adresje voor. Geweldig. Beter kan ik het niet treffen. Eerst naar La Curacao. Daar hebben ze van alles aan huishoudelijke artikelen. Ik wil graag een kleine ijsblokjesmaker. Die hebben ze niet maar wel een paar snijplanken, een paar wijnglazen, keukenpapier, was poeder en wat nieuwe containers voor onderdelen. Weer een aardige rekening maar we kijken vooruit. De voorraad is hier makkelijker aan te vullen dan in Panama. Dan gaan we naar de elektra winkel Mtech. Daar zouden ze de langgezochte bussen met R134 A hebben, Een koelgas voor in de airco en koelkast compressors. Ze hebben het alleen in grote tanks van 50 liter. Ik zoek het kleine tankje van 300 ml. Deze mogen in Europa niet meer verkocht worden. De grote tanks zijn er nog wel maar die mogen alleen door installateurs gebruikt worden. Dan gaan de naar de Chinese winkel First Choice. En verdomt. Daar staan ze gewoon in rijen op de plank😊 Eindelijk!  Weer een lang gekoesterde wens vervult. Ik koop er gelijk 3 van340 gram. Niet dat ik ze nu nodig heb maar als ik straks in de Pacific ben ver van alles wil ik niet zonder zitten. Het is bij elkaar weer een hele dag rondtoeren.  Om 1700 komen we met volle tassen bij de dinghy’s.

Helemaal tevreden over alle spullen waar we zo lang naar hebben gezocht. Aan boord nemen we er een G&T op. Carin gaat naar haar boot en hondje en ik maak een Mexicaanse Huevos Revueltos met ui, chilipeper spek en tomaat. De rest van de avond relaxen. Het was weer een drukke dag zo.

 

Dinsdag 6 Augustus Spaanse wateren

Vandaag al mijn aankopen opruimen. En de reserveonderdelen een beetje her rangschikken. Als ik een aantal onderdelen bij elkaar in nieuwe containers stop kom ik ineens de rvs-veertjes tegen voor de genua traveller waar ik zo lang al naar op zoek ben. Niet te geloven. Overal heb ik gekeken of ik ze kon kopen. Zelfs bij Amel in La Rochelle konden ze deze niet leveren. Ik stond op het punt om ze te laten maken. Kom ik ze gewoon tegen in mijn reserveonderdelen aan boord. Weer denk ik met vreugde terug aan de vorige eigenaren Nathalie en Hans Peter. Het was HP die deze veertjes ooit gekocht heeft. Top. Nu nog vervangen. De splitpen gaat eenvoudig uit de stuurboord traveller car waar een van de veertjes is gebroken.

De roestvrij stalen pen wil echter niet uit het aluminium blok. Helemaal vast geoxideerd. Ik probeer van alles. Met WD 40. Met warm maken. Met een grip tang. Ik moet dat gewoon een aantal keer herhalen de komende dagen.

De traveller car aan de bakboord kant mist een kunststof glijlager strip. Om er een nieuwe in te zetten moet de voorstopper van de rails en de zee-reling scepter van de rand worden losgeschroefd. Daarvoor gebruik ik een slaghamer. De schroeven komen langzaam los uit de stootrand. Een heel werk maar lukt uiteindelijk redelijk eenvoudig met het juiste gereedschap. Nieuw kunststof glijlager erin en alles schoon maken. De RVS bouten weer invetten met Tef-Gel en Sikkaflex in de stootrand voor het waterdicht monteren van bouten in de stootrand. De hele boot ligt ervoor overhoop met gereedschap en onderdelen-dozen. Het is altijd de onderste doos die je nodig hebt. Alles voor een glijlager en om te proberen de rvs-pin uit de stuurboord traveller car te halen. Dat laatste lukt niet vandaag. Om 1630 komt Filip langs op zijn foil-board. Die gozer kan het echt goed. Een ware acrobaat. Er staat een lekker windje. OK! Dan ga ik ook nog een uurtje oefenen. Snel met de dinghy naar de surfschool. Eigenlijk staan ze al op het punt om te sluiten maar ik mag nog wel een uurtje. Het lukt steeds beter om het board te laten foilen. Wel duikt hij dan weer met een klap in het water als ik mijn gewicht te veel naar voren beweeg. Of ik steiger en donder achterover. Het is een hele kunst maar ik merk dat het steeds iets beter gaat. Gewoon blijven oefenen. En ik moet gewoon een set gaan kopen. Om 1800 de plank inleveren en terug naar de boot. Vanaf 1700 is op Barbara beach de sundowner met Nederlandse cruisers. Snel pak ik een paar biertjes en planeer weer in de dinghy naar Barbara beach. Altijd leuk om even bij te praten. Sv Dali, Ceder. Flegma, Waveguide, Echo, Footloose en nog drie andere cruiseboten die ik nog niet kende. Leuk om ze allemaal weer even te zien. Om 1930 is het bijna donker en varen Carin en ik in onze dinghy’s terug naar huis. Morgen varen Echo en Abayomi naar Klein Curaçao. Vanavond maar even alvast alles opruimen.

 

Woensdag 7 Augustus, 2024 Curaçao naar Klein Curaçao

Om 0715 ben ik wakker en gelijk druk. De passaat bomen haal ik naar beneden. Ik ruim ook al de lijnen die erbij horen op. Naar Klein Curaçao is tegen de wind in terug. Dat is dus een kruisrak. Om hoog te kunnen varen moet de genua dicht getrokken worden tegen de zijstagen. Als ik de passaat boom laat staan scheelt dat 5 graden hoogte. Echo is vanmorgen vroeg vanuit de jachthaven naar Boca 19 gevaren om de hockeywedstrijd van de dames te kunnen kijken. Ik hoor het wel. Om 0830 is Carin aan boord voor de koffie en om even te helpen de zware 15 pk buitenboordmotor met de bezaan mast terug aan dek te halen. Dat gaat veel makkelijker met z’n twee. De dinghy kan ik leeg wel slepen. De motor is me te veel waard om het risico te lopen dat de dinghy onderste boven gaat op zee. De afwas gedaan. Alle spullen weer zeevast en gaan met die banaan. Om 0930 ga ik anker op. Gelijk de ankerketting schoonspuiten met extra water. Na twee weken op Spaanse wateren begint hij al aardig aan te groeien. Die rommel wil ik niet in mijn ankerbak. Alles wat er niet af gaat zal er strak bij Klein Curaçao wel af gaan. Daar lig ik op zand. Dan schuurt de ketting mooi schoon. Als ik anker op ben vaar ik een stukje op de motor uit de Spaanse wateren. Wel zet ik alvast de bezaan en het grootzeil.

Als ik langs Boca 19 maakt Echo net los. We varen tesamen naar buiten. Dan zet ik de genua erbij en steek gelijk naar het zuiden. Van Curaçao weg. Er staat een lekker windje 20 knopen. Vol grootzeil en bezaan. De genua iets gereefd. Ik loop 5 tot 6 knopen. Het is een behoorlijk kruisrak naar Klein Curaçao.


Pal tegen de wind in is het 18 mijl. Met de slagen komen we op 35 mij aankomst. Al snel laat ik Echo achter me. Die gaat mij iets te ver terug richting Curaçao. Daar staat meer stroom tegen. Onderweg lekker zeilen en ik probeer ook te vissen. Om 1630 ben ik er. Toch een langere tocht dan verwacht. Nadat het anker erin ligt zet ik de watermaker bij. Heerlijk helder water hier.



De charterboten met toeristen uit Curaçao vertrekken een voor een nadat ik ben aangekomen. Na een tijdje zet ik ook de generator bij om de accu’s weer eens op te toppen en de drogers voor en achter bij te zetten. Om 1745 is ook Echo er. Zij hebben een anker dat ze niet meer vertrouwen. Te vaak is het gaan krabben. Toch benieuwd waarom dat gebeurt. Ik trek mijn vinnen aan en duik het water in als ze aankomen. Ik zoek een mooi plekje naast mij met goede zandgrond. Bij de eerste poging houdt het anker inderdaad niet goed. Het is een anker waar de vloeien ten opzichte van de schacht scharnieren. Dat is niet goed. Daardoor komt hij gelijk op zijn zij terecht. Ik begrijp dat ze een ander anker willen. Die is besteld. Als ze de tweede poging wagen duik ik naar het anker en leg hem met de punt recht naar beneden. Nu worden allebei de wangen tegelijk de grond in getrokken. Eerst een klein beetje power in z’n achteruit. Als hij iets dieper zit nog wat meer en dan vol op 3000 rpm. Nu zit het hele anker en een groot deel van de schacht in het zand. Die moet nu wel blijven zitten. Als hun dinghy in het water ligt komen Margje, Ingeborg en Lourens een sundowner drinken. Ik maak ook popcorn. Deze avond hebben we ook een GREEN Flash bij de zonsondergang.

Het was weer een mooie dag. Om 1930 gaan ze weer naar hun eigen boot. De accu’s zijn vol. De generator kan af. De watermaker laat ik nog even doorlopen. Na drie uur heb ik 400 liter erbij. Totaal nu 700. Voor ik terugga naar Curaçao nog maar een keer en dan de drinkwater tank optoppen.

  

Donderdag 8 Augustus, 2024 Klein Curaçao

Deze morgen wil ik de 2.5 pk Suzuki achter de dinghy hangen. Die start altijd dus maak ik meestal de meerlijn los voor ik start. Zo ook nu. Maar de buitenboordmotor wil niet starten. Ik probeer en probeer maar het lukt niet. Nu moet ik terugzwemmen anders drijf ik te ver af. Ingeborg en Margje komen met al tegemoet geroeid maar ik ben al bijna terug. Eerst maar vastmaken. Ik probeer het starten nog een paar keer. Dan haal ik de bougie eruit. Ziet er redelijk uit. Een nieuwe proberen? Die blijk ik dus niet reserve te hebben. Gaat lekker vandaag! Ook Lourens heeft deze maat bougie helaas niet. Ik haal de carburateur uit elkaar maar daar zie ik ook niets vreemds aan. Alles weer in elkaar en de motor in de opslag. Eerst maar een paar nieuwe bougies kopen. Weer een klus erbij op de lijst! Pfff! Na het ontbijt maak ik de duikslang klaar. Eerst eens het onderwaterschip en de schroef schoon maken. Hier hebben we kraakhelder water. Ook het speed log zat vast want tijdens het varen was de snelheid door het water nul! Na 1.5 uur heb ik stuurboord kant schoon. Ff pauze. Boterham eten. Het is druk met dag boten met een gigantische berg snorkelaars.

Ze worden begeleid door een gids. Hij heeft voer bij zich om de visjes te lokken. 😊 Als de snorkelaars verder weg zijn ga ik verder met het onderwaterschip. Ik doe de bakboord kant ook gelijk maar, dan ben ik ervan af. Om 1545 ben ik helemaal klaar met de onderkant. We willen vanavond BBQ’en dus ik zet de kipfilet blokjes in ketjap met knoflook en wat kruiden. Even laten intrekken. Om 1630 sundowner G& T bij Echo aan boord. Even bijpraten en afspreken wat we meenemen naar het strand. Ik maak de saté en natuurlijk satésaus, Daarnaast warm ik twee stokbroden op in de oven. Omdat ik geen motor achter de dinghy heb slepen Lourens en Ingeborg me naar het strand. We maken een mooi BBQ-plekje en leggen een kleed neer.  Bij een prachtige zonsondergang genieten we van een sateetje en vis. We laten de drone op en maken mooie plaatjes.



Na het BBQen maken we er een kampvuur van. Mooie avond zo.


Als we om 2100 teruggaan naar onze dinghy’s blijkt een van de kamers van mijn dinghy lek. Dat kan er ook nog wel bij vandaag! Eerst de 2.5 pk buitenboord die het niet wil doen en nu ook nog een lekke dinghy! CHIPS. Terug aan boord haal ik de dinghy er gelijk uit. Morgen maar eens kijken of ik hem kan plakken. Vandaag is wel ff genoeg nu.

 

Vrijdag 9 augustus, 2024 Klein Curaçao

Als ik om 0720 wakker word regent het. Na een bak koffie dan maar even de watermaker weer bij zetten en de afwas doen. Moet ook nog steeds gebeuren. De dinghy draai ik om het gaatje te zoeken. Deze keer heb ik hem gelukkig snel gevonden. Beetje schuren en met aceton schoonmaken. Dan trekt er weer een buienfront over. Helaas, beter even wachten met lijmen. Alles weer dicht doen en wachten. Om 1000 lijkt het dat de zon blijf schijnen. Nog een keer met aceton schoonmaken. Gelukkig had ik een nieuw potje tweecomponenten lijm in Nederland besteld. Ook dat had Lourens meegenomen. Top. Lijm aanmaken en pakker en boot insmeren……even wachten….. Pizza! … Even wachten, nog een keer insmeren en even wachten….. Er staat dat ik iedere keer 5 minuten moet wachten. Ik verlaag het maar naar 3 minuten met een buiten temperatuur van 34⁰C. Dan de plakker erop en met een paar stukjes hout en klemtangen stevig aandrukken. Nu 24 uur laten drogen. Geen dinghy dus vandaag. Om 1200 is de drinkwatertank vol. Ook weer afgevinkt. Vanmiddag gaan we een duik maken vanaf de boot! Na de lunch help ik Lourens even met een beugel op de mast. De popnagels waren gebroken. Met twee nieuwe popnagels en de zware tang is het zo gemaakt. Terug aan boord maak ik de duiksets klaar. De dames komen ook aan boord. Die gaan naar de Olympische dames hockey finale kijken. Lourens en ik springen van het achterschip en dalen af naar 25 m. Zo vanaf de boot. Fantastisch!



Het is een prachtige aflopende wand waar we heel makkelijk langs kunnen navigeren. We zien veel kleine vis, een lion fish, een moreen en wat mooie waaiers. Er is wel wat koraal maar niet echt indrukwekkend. De inhammen en steile wand met inkepingen zijn het meest fascinerend.  Na 45 minuten duiken komen we recht onder de boot uit. Waanzinnig. Zo’n leuke duik. Als we alles gespoeld hebben kunnen we nog net de laatste minuten van de hockeywedstrijd volgen. Een – Een. Shoot-outs! De Nederlandse dames winnen met 3-1. Olympische kampioen. We nemen een biertje op de wedstrijd en de mooie duik. Met popcorn! S ’Avonds eten we samen aan boord van Echo. Ik maak een grote salade en Lourens maakt gebakken kip. Het is weer een gezellige avond.

 

Zaterdag 10 Augustus. 2024 Klein Curaçao.

Deze ochtend is het moment van de waarheid. Blijft de dinghy hard. Ik pomp hem op en kom al snel tot de conclusie dat de lijm niet uitgehard is. Al snel begeeft de plakker het. Chips! Kan ik weer helemaal opnieuw beginnen. Zonder dinghy ben ik nergens. We hebben echter afgesproken om nog even het eiland op te gaan voor een wandeling. Om 0930 komt Echo me ophalen en varen we met hun dinghy naar de wal. Er staat een prachtige oude vuurtoren op het eiland. Het is weer een echt vulkanisch eiland. Overal zie je de fossiele koralen nog in het lava gesteente zitten Ondanks dat het een bouwval is doet het licht het verbazingwekkend nog wel.



We wandelen naar de wind kant en kijken bij het oude scheepswrak van een kustvaarder en een aangespoeld jacht. Altijd pijnlijk om zo’n mooi groot jacht op de rotsen te zien. Er is niet veel van over dan de romp en dek. Alle accessoires zijn er afgeplunderd.




Op de terugweg begeeft nu mijn linker slipper het. Alles wat je aanhebt (en dat is niet veel) slijt als een tierelier onder de UV en het zout. Deze slippers zijn 3 maanden oud. Maar de rechter heb ik al eerder gemaakt dus dat doe ik zeker ook met de linker. Terug aan boord besluit ik toch nog een nachtje te blijven. We zijn hier al een dag over de anker permit maar hebben niemand gezien voor controle. Als ik blijf kan ik de dinghy nog een keer proberen te plakken. En het water is hier veel helder en fijner om in te zwemmen. Ook is Kalea hier nog. In eerste instantie lijkt het rustig met de toeristen boten maar om 1100 komen er toch weer een hele bunch. Eentje gaat recht boven mijn anker liggen. Dus al had ik weg gewild. Nu niet meer. Mooie smoes als er controle komt. Echo gaat wel terug naar Curaçao. Margje moet van de week alweer naar huis vliegen dus die willen nog een paar dagen op Curaçao doorbrengen. Net voor zij wegvaren komen ook Ceder en Flegma aanvaren. Het aantal bekenden is dus weer groot. Ik haal de oude plakker van de dinghy, schuur alles weer op en ontvet met Aceton. Dan de lijm aanmaken. Nu maar iets meer harder erin doen. Als alles weer vastzit kan het weer 24 uur drogen. Hopen dat het nu wel lukt. Ik zwem even naar Kalea en vraag Filip om advies betref een te koop aangeboden Wing foil setje. Op zich prima setje om mee te beginnen zegt hij. Van de week maar eens langsgaan bij de verkoper om te kijken. Ik zwem even naar de kant om te vragen of ze hier een duikcompressor hebben. Helaas niet. Terug aan boord maak ik een omelet en dan maak ik mijn slipper. Die doet het voorlopig wel weer even. In Curaçao maar eens naar een extra paar kijken. In de middag instaleer ik een VPN. Zo kan ik meer Nederlandse porgramma’s kijken en ook weer de Formule 1. Doordat ik in een andere regio zit hebben ze veel programma’s uit Nederland geblokkeerd. Met een VPN zit ik gewoon in Nederland. Kost wel weer wat maar geeft meer programma’s die ik kan bekijken. Af en toe toch wel lekker. Ik snorkel nog wat en veeg het onderwaterschip weer wat schoon. Aan het einde van de middag gaat Filip nog even foilen. Mooie gelegenheid om wat drone shots te maken.


Zo moet ik het ook gaan kunnen…… zal nog wel even duren😊 Als ik de drone shots wil downloaden blijkt de mini SD kaart niet te downloaden! Heb ik weer. Ik probeer van alles maar iets is niet goed met het kaartje. Had ik net nieuw gekocht. Chips. Gelukkig is er op de telefoon een file op de DJI app waarin alle video’s opgeslagen worden. Het is weer even zoeken maar uiteindelijk heb ik alle beelden kunnen downloaden via de telefoon. Techniek staat voor niets. Als je begrijpt hoe het werkt😊

Ik maak kousenband met aardappelen. En appelmoes! Lekker. De rest van de avond filmpje kijken en rustig aan. Morgen terug naar Curaçao. Nu maar hopen dat de lijm op de dinghy deze keer wel uithardt.

 

Zondag 11 Augustus, 2024 Klein Curaçao naar Curaçao, Spaanse wateren

Na een kop koffie zet ik de generator en de watermaker nog even bij. Even laatste keer de drinkwater tank optoppen voor ik naar de Spaanse wateren ga. Dan neem ik een yoghurt met muesli. De dinghy blaas ik op en het lijkt dat hij nu wel vol blijft 😊 YES!! Even aan dek laten tot in de Spaanse wateren ben en dan nog eens checken. Nadat Filip zijn video’s heeft gedownload ga ik om 1045 anker op. Lekker windje 5 bft. Top. Met de genua en de bezaan loop ik 6 tot 8 knopen. Ik maak wat gijpen om niet pal downwind te varen en de stroom op te pikken aan de kust van Curaçao.




Om 1300 loop ik het Spaanse water binnen. Onder zeil. Prachtig. Lourens staat op de steiger bij Boca 19 te filmen. Had ik toch ook nog even het grootzeil moeten zetten😊. Ach op de genua loop ik ook 6 knopen.


Ik vaar de Spaanse wateren geheel in op het zeil. Net voor de ankerplaats zeilen inhalen en motor bij. Om 1340 lig ik ten anker. Mooi tochtje. Nu even eerst wat eten en dan komt Hendrik alweer langs. Hendrik is een Zweed waar ik in Martinique veel mee opgetrokken heb toen ik met onderhoud bezig was in Le Marin. Hendrik is eergisteren vanuit St Vincent aangekomen. Gezellig. Als we aan een biertje zitten komt er op de Spanish Water groups app een noodoproep. Een oude catamaran is van zijn mooirngs geslagen en loop op een van de riffen die er in de Spaanse Waters liggen.

Hendrik en ik hebben net mijn dinghy in het water gegooid en de 15 pk motor erop gezet. We springen in de dinghy om te lijken of we kunnen helpen. Het blijkt een oude catamaran te zijn die al een lange tijd op een mooring ligt. De moorings hebben het begeven en de boot is op drift gegaan. Zo op een rif. Het is een Cat dus het valt mee. Ik spreek de Nederlandse eigenaar Roeland die op het eiland woont. Hij gaat even terug naar zijn huis om wat spullen te halen en komt dan terug. Op de Engelse app laat ik dat maar even weten voor mensen wat ongevraagd op hun eigen houtje gaan doen. We varen terug naar de boot om wat snorkel spullen en een mes te halen. Terug bij de catamaran is er al een groep van 6 dinghy’s. We verzamelen op een andere Cat. Als de eigenaar Roeland terug is bespreek ik met hem hoe hij het wil aanpakken. Eerst de oude mooring lijnen bekijken en zien wat er nog bruikbaar is. Een aantal zijn kuis verrot. Als we alle lijnen uitgezocht hebben maken de dinghy's een voor een vast.



Samen met Roeland coördineer ik het vastmaken. Het is een beetje chaos maar uiteindelijk komt de Cat vrij makkelijk los. Als hij in positie is laat Roelof zijn reserve anker vallen. Die lijkt niet te houden. Voor we het weten zitten we bijna weer op het rif. Als ik de ketting terug omhoogtrek met de hand blijkt het anker er niet meer aan te zitten😊🤷‍♂️ De wartel is ook doorgeroest. We manoeuvreren de Cat met de dinghy's naar een van de mooirng balls die achter het rif liggen. Het gaat vrij chaotisch maar uiteindelijk ligt de Cat met twee meerlijnen veilig op de meerbal. Met de dinghy varen we naar de plek waar we ongeveer het anker hebben laten vallen. Na wat zoek slagen met snorkelen zie ik het anker vrij snel.

Mooi . Ook die is weer gered. Roeland is blij. Iedereen gaat met voldoening terug naar de boot. Hendrik en ik nemen er een bietje op aan boord. Zo hebben we weer veel andere cruisers leren kennen. De Amerikaanse Cherisma die voor ons blijkt te liggen was ook bij de reddingsactie. Die blijken ook te duiken en een duik compressor te hebben. Mooier kan niet. Morgen mag mijn flessen komen vullen. Zo zie je wat er komt van het geven van hulp. Leuk. Dat en meer later in de volgende blog.

 

Stay tuned!

 

 

 

Later xoxo

240 weergaven7 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

7 comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Invitado
22 ago

Was weer een mooi en interessant om te lezen wat je allemaal mee maakt.

Zondag ga ik een weekje zeilen op de Waddenzee met een Klipper van 35 meter lang mee als bemanning. Ik heb er erg veel zin in. Gr. Willemijn

Me gusta

Invitado
14 ago
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Mooie verhalen en foto’s weer. Leuk om te lezen. Tot de volgende!

Groetjes, Daphne

Me gusta

khoogenb
12 ago
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Eric, wat een boeiende en schitterende verhalen schrijf je.

Heerlijk om zoveel verschillende mensen te ontmoeten.

Ik lees je blogs graag.

Het ga je goed!

Me gusta

Invitado
12 ago
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Weer een heel verhaal Eric. Mooi hoe je dat allemaal beschrijft. Het gezamenlijk verblijf op Kkein Curacao vonden wij ook weer heel bijzonder. Wat een prachtige setting. Natuurlijk was het duiken, direct vanaf de Abayomi, ook een onvergetelijk avontuur. Fijn dat je de flessen weer hebt kunnen vullen 😅

Groeten van Margje, Ingeborg en Lourens.

Me gusta

Invitado
12 ago
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Hoi Eric, wederom een mooi verhaal met een paar bijzondere avonturen, je amuseert je prima zo te zien en te lezen. Tot horens met het volgende blog, groet Nicole & Ton

Me gusta
bottom of page