top of page

Posts

Eric

Saint Vincent en Bequia (Blog 50)


Maandag 27 Mei, 2024 Cumberland bay St Vincent naar Port Elizabeth, Bequia

Na een kopje koffie en een yoghurt besluit ik een stukje verder te varen. Ik lig hier prachtig maar het is wel erg ondiep. Soms 20 cm. Als er meer wind komt kom ik hier moeilijk weg. Beetje zuidelijker verkennen. De lokale vissers leggen eerst nog even hun net uit achter de boot en langs het hele strand. Mooi gezicht. Als de vissers hun net binnen hebben getrokken vertrek ik. Met hulp van de buurman en de mannen op de wal proberen vrij te blijven van het rif want de wind zet me erop zodra ik de achterlijn losgooi. De buurman duwt me met mijn dinghy naar dieper water terwijl ik de ketting binnen hieuw. Gaat prima zo. De lijn wordt teruggebracht aan boord en ik kan onderweg. Als ik een uurtje vaar ben ik al bij de zuid punt. De wind staat echter beter voor Bequia. Naar de zuid punt van St Vincent moet ik terugkruisen. Het zeilen gaat ook wel erg lekker. Aan de wind/ halve wind trek ik maar door naar Bequia.


Daar liggen Danielle en Sander ook. Wel zo gezellig. Ava is Woensdag jarig dus dat is ook leuk. Om 1330 kom ik ten anker achter Susie Jane. Ze zijn blij verrast. Het is hier behoorlijk druk. Wel 100 boten schat ik zo. Om 1530 ga ik even de wal op. Even benen strekken. Ik koop een brood en gehakt. Voor de taco’s vanavond! Als ik terugkom ga ik even snorkelen met Sander en de kids. Zij zijn er al een tijdje dus gaan iets eerder terug. Het is niet zeer bijzonder koraal maar toch zie ik een mooie moreen, een spinnenkreeft en veel vis. Als ik net een gin-tonic heb ingeschonken aan boord komt Sander langs. Of ik ook wat kom drinken in de bar. Het is gezellig met Busylivin, Susie Jane en een Zuid-Afrikaans stel.


Om 1900 ga ik terug naar de boot en maak taco’s. Kan ik mooi de groente opmaken, bonen erbij en het feest is compleet.

 

Dinsdag 28 Mei, 2024 Port Elizabeth Anchorage, Bequia.

Een kop koffie, even zwemmen en dan ontbijtje. Voor je het weet is het alweer 1000. Ik moet eerst mijn email adres wijzigen. Het KPN-email adres e.opdeweegh@planet.nl vervalt op 1 Juli. Als ik het wil behouden moet ik €7.5 per maand gaan betalen voor alleen dat adres. Belachelijk. Dus moet ik het nu opzeggen. Ook moet ik dan alle officiële instantie en iedereen die dat adres gebruiken op de hoogte brengen dat mijn nieuw email adres sv.abayomi@gmail.com wordt. Dat is een hele klus. De KPN is heel moeilijk te bereiken. Eindelijk heb ik ze aan de lijn na eindeloos zoeken op hun site naar een service desk nummer. Gelukkig blijkt dat ik nog een half jaar heb waarin ik eventueel gemiste instanties of contacten kan berichten. Ondertussen dus een hele berg email adreswijzigingen verwerkt. Weer een halve dag voorbij. Het regent de laatste dagen regelmatig. Vervelend want iedere keer moet alles weer dicht. Luiken en kuiptent. Maar als alles dicht is wordt het snel benauwd. Aan het einde van de middag ben ik het zat en zet de airco aan en de drogers bij. Daarna de generator. Even de batterijen optoppen, balanceren en dan kunnen de airco en de drogers ook wat langer blijven draaien. Om 1800 begin ik met de voorbereidingen voor pannenkoeken bakken. Ik heb Ava en Willem beloofd vandaag Nederlandse pannenkoeken te bakken. Aan boord praten ze vooral in het Engels. Sander is Nederlands en Danielle Zuid Afrikaans maar Engels is de voertaal. Om 1830 zijn ze aan boord.

De pannenkoeken gaan er goed in. Willem (6) eet zijn buikje rond. We staan er allemaal van te kijken dat hij maar blijft dooreten. Van Ava krijg ik een uitnodiging voor haar verjaardagsfeestje op het strand morgen. Gezellig. We hebben een leuke avond samen. Danielle helpt me ook nog met de afwas waardoor alles snel weer aan kant is. Heel fijn. Om 2100 gaat de familie weer terug naar Susie Jane. Ik kijk nog even Nieuwsuur. Wat een zooitje in Gaza, Papua Nieuw Guinea, Limburg, overal wat. Verschrikkelijk. De beschaafde wereld?? Dan beter op een boot ver weg van die beschaafde wereld!

 

Woensdag 29 Mei, 2024 Bequia Anchorage

Deze ochtend na het ontbijt even de watermaker met zoetwater doorspoelen. En dan ook maar de koelwater systemen van de airco’s en de generator. Voor komt aangroei. Daarna twee wasjes draaien. Het is mooi zonnig weer dus hopelijk snel droog voor de te verwachte regenbuien aan einde van de dag.



Tussendoor leuk videogesprek met Brigitte en Sikko (zie blog 14). Zij zijn nog steeds druk met de refit van hun Amel in La Rochelle. Neem de tijd, Sikko en Brigitte!!!! Liever een jaartje of zelfs twee later weg dan onderweg allerlei problemen moeten op te lossen. Om 1300 is de helft van de was al droog. Maar de andere helft moet ik onder de kuiptent ophangen want er komen buien aan. Het is niet anders. Hopelijk dadelijk weer droog want vanmiddag is het verjaardagsfeestje van Ava om 1530 op het strand. Zij wordt 8 jaar. Voor ik naar het strand ga vaar ik even naar Susie Jane. Ik geeft liever Ava’s cadeau aan boord zodat het niet op het strand nat of zanderig wordt. Een paar Ritual crèmepjes, een parfum, twee gezichtsmaskertjes en een haar conditioner. Ze is er blij mee. We varen met 4 dinghy’s om 1540 het strand op. Met alle cruisers is het heel gezellig tot de zon onder gaat. De kinderen spelen 4 uur in het water. Een walhalla voor ze.

Dan komen er om 1900 zware regenwolken aanzetten en besluiten we dat het feestje over is. Aan boord alles snel dichtgooien want er komen serieuze buien over. Even de was opvouwen die onder de kuiptent gedroogd is en dan maak ik taco’s.

 

Donderdag 30 Mei, 2024 Bequia Anchorage

Deze ochtend na een koffie en ontbijt is het epoxy dag. De scepter pot op het achterdek is uit zijn fundatie gebroken. Daarvoor moet hij onderdeks opnieuw met glasvezelmatjes en epoxy vastgezet worden . Dat heb ik nog nooit gedaan dus Sander helpt me erbij. Eerst alle oude gescheurde en natte polyester wegslijpen. Dat is het meest vuile werk. Daarvoor moet de hele achter opslag leeg want glasvezel stof komt overal. Alle stootwillen, duikspullen etc. etc. Als het meest eruit is dek ik de rest af met kleden. Met de slijptol en een Dremel slijp ik de slechte delen weg. Dan alles schoon stofzuigen en ontvetten met aceton. Om 1000 is Sander aan boord. We knippen de matjes in reepjes en maken de twee-componenten epoxy aan. Alles is makkelijk als je het al eens gedaan hebt maar voor mij is het nog even spannend.

Nadat we de eerste laag epoxy en matjes aangebracht hebben wachten we een uur. Daarna brengen we laag twee aan. Dan begint het in de middag te regenen. Morgen dan nog een twee laagjes matjes met epoxy en het rvs-potje eruit halen om daar ook nog de gaatjes opnieuw met epoxy te vullen. Erg benieuwd hoe sterk het nu wordt. In de middag maar even wat zwemmen en verder rustig aan doen. Ik heb via video contact met de Engelse Karen die op Tobago woont. Ze heeft interesse om een paar maanden mee te varen. Leuke vrouw en leuk gesprek. Volgende week praten we verder en kijken we wanneer ze eventueel aan boord wil komen. Aan einde van de middag zwem ik met zwemvliezen naar het strand. Aardig stukje zwemmen. Zeker 400 m. Alle cruisers van gisteren zijn er ook weer.

Gezellig. Als ik het koud krijg zwem ik terug. Tijd voor een Gin-Tonic. Vanavond een film en spaghetti.

 

Vrijdag 31 Mei 2024 Bequia Anchorage

De laatste dag van de maand alweer. Time?! Waar blijft de tijd. Eerst een gebakken ei met spek en dan een yoghurt maken voor morgen. Ik haal de rvs-voet uit het dek en schuur met de Dremel het oppervlak op. Net als ik klaar ben houdt de Dremel ermee op. Dat kan er ook nog wel bij. Pffff. Ik leg samen met Sander nog een laag polyestermatjes met epoxy aan de onderzijde en giet ook wat epoxy in de oude schroef gaten. We willen het nog zeker een keer doen maar dan begint het weer te regenen. Scott, een van de andere cruiser boten komt als elektricien even langs om naar de dynamo te kijken. Net als de vorige keer laat hij weer niet. Toen was het een kapotte externe Sterling regulateur. Die heb ik in Suriname vernieuwd. Hij lijkt nu weer kapot. Zelfde probleem. Blauwe lampje op de regulateur brand maar niet het 24V lampje. Scott kijkt maar kan het ook niet echt vinden. Dank voor het proberen, Scott. Waarschijnlijk weer een kapotte regelateur. Geen Sterling dus meer. Als ik de kans krijg ergens maar eens een Balmar regelateur proberen. Weer een dure uitgave. Voorlopig kan ik op de generator en de zonnepanelen vertrouwen. Het aantal niet op te lossen probleempjes neemt toe. Demotiverend maar ja het is een zeilboot toch? Positief blijven Eric! Om 1530 besluit ik om een beetje drinkwater te maken. Het is hier rustig en iedereen maakt blijkbaar drinkwater op de ankerplaats. Een uurtje of twee laat ik hem lopen. Kan gewoon op de batterijen want accu’s zitten zo goed als vol als ik begin op 98% Ik eindig op 69%. In totaal 280 liter drinkwater erbij. Niet slecht. Het weer is ondertussen om chagrijnig van te worden. Steeds weer regen. En als alles dicht moet wordt het ook zeer warm. Ik zweet me een hoedje. Eerst maar eens een Gin-Tonic. Daarna maar eten maken. Een soort zoete aardappel Tania genoemd. Met bietjes en rookworst. Vanavond een filmpje kijken.

 

Zaterdag 1 Juni, 2024 Bequia Anchorage

Juni alweer! Hopelijk kan ik vandaag de scepter pot afmaken. Ik ben vroeg naar bed gegaan en ook weer vroeg wakker. Na een kop koffie probeer ik de scepter pot terug te plaatsen. Hij past niet. Met schuurpapier probeer ik het gat groter te maken. Dat duurt te lang. De Dremel is kapot dus daar gaat het niet mee. Ik probeer van alles maar of het is te groot voor het gat of te klein. Uiteindelijk neem ik een klienere gatenboor en probeer het gat uit te slijpen. Het lukt met veel moeite. Dan een aangebroken sikkaflex kit open maken. Ook een uitdaging. Ook dat lukt met wat moeite. Net voor de donkere buien weer aan komen heb ik de scepter pot terug  op zijn plek. In de sikkaflex kit met drie schroeven vastgezet. Nu uitharden. Dan is alle bovendeks in ieder geval weer dicht.

Net voor de eerste buien heb ik het nog even afgeplakt met tape om te kunnen uitharden. Ik hoor van de huurders via de app dat ze het erg naar hun zin hebben. De drie kinderen doen het goed op de scholen in de buurt. Ze willen nog wel een jaar blijven. Dat is positief. Nu kan ik gaan bedenken wat ik in de komende maanden wil en kan gaan doen. Moeilijke beslissingen. Nu het toch regent neem ik maar een duik in het water. Eerst zwem ik met zwemvliezen en duikbril naar Susie Jane. Dan naar Helix waar Sander aan het helpen is met de accu’s van hun boot. Met Sander spreek ik af om nog een keertje te epoxy ’en. Daarna even naar het dorp te gaan. Ik zwem langs mijn andere Engelse buurman en maak daar een praatje. Als ik terugkom bij de boot zit er een grote school kleine visjes vlakbij. Er wordt door de grotere vissen op gejaagd. Gaaf gezicht en heel dichtbij. Er zitten ook wat grotere wahoo’s rond de boot. Onderweg terug had ik ook nog een rog en een box vis gezien. Veel vis hier. Aan boord naai ik eerst met de hand de losse stiksels op de winch hoes voor hij uit elkaar valt. Om 1130 zetten Sander en ik nog een laag epoxy met vezels tegen de onderkant van de scepter pot. Dit lijkt voor extra versteviging te zorgen. Rond 1400 komt Sunriser de baai binnen varen met Jos en Beatrice. Leuk. Met Jos heb ik in Dominica gedoken. (Zie blog 46) En meerdere leuke sundowner avonden gehad.  Die ga ik zeker weer zien. Eerst met Sander en de kids even de wal op. Wat boodschapjes doen.

Vooral fruit en groente. Drank is hier erg duur dus laten we maar even zitten. Bij terugkomst aan boord doen ik nog een keer een laagje epoxy met vezels op de scepter pot. Dan komen Jos en Beatrice aan boord een drank je doen en even bijpraten. Zij willen ook naar Los Roques en ABC. Dat biedt perspectief om ook te gaan. Rond 1730 ga ik met Sander en Danielle mee naar de strandtent even wat drinken. Jos en Beatrice hebben een afspraak voor een etentje. Die zie ik later wel weer.

 

Zondag 2 Juni, 2024 Bequia Anchorage

Vandaag de scepter pot gecontroleerd en alles lijkt nu stevig. Eindelijk klaar. Totaal drie dagen mee bezig geweest en meerdere keren per dag geepoxied. Dit moet toch wel voldoende zijn. Jos vraagt of ik om 1030 mee ga duiken op het wrak aan het uiteinde van de baai. Als ik de fles klaar maak blijkt er nog maar 160 in te zitten. Ook de andere twee zijn al halfleeg. Te veel gebruikt met onderwaterschip schoonmaken. Lindsey van de Koopmans Britt wil ze echter wel vullen. Top. Ik maak de rest van mijn spullen klaar en laad alles in de dinghy. Bij hem aan boord vullen we twee flessen. Superfijn. Hij is op dit moment ook solo onderweg. We varen met twee dinghy’s. We halen Jos op en varen naar het uiteinde van de baai. Zo lekker dat we met onze eigen dinghy’s kunnen duiken. Het wrak is de Stratmann. Een oude sleepboot die rechtop op de bodem ligt.

De maximale diepte is 18 tot 20 m. Eenvoudige duik. Veel naaktslakken, lionfish. Trompet fish en Coral fish. Een leuke duik van een uur met z’n drieën. Na de duik gebruik ik mijn laatste fles om gelijk het onderwaterschip weer even wat te ontdoen van aangroei en algen. Alles bij elkaar ben ik de hele ochtend aan het duiken. En natuurlijk alles weer spoelen met zoet water. Om 1400 probeer ik de achter opslag schoon te maken maar het gaat weer regenen. Wel erg vervelend. Het is trouwens weekend en op het strand wordt harde muziek gedraaid. Even leuk maar op den duur beetje te veel. Het is zondag dus voor de rest van de middag lees ik wat. Als ik de lazarette weer inruim vind ik nog een paar kinder zwemvliezen. Ooit voor Elianne gekocht. Mooi voor Willem. Dus zwem ik even naar Susie Jane. Willem is er blij mee. Mooi. Bij terugkomst aan boord pak ik een paar biertjes en vaar naar Lindsey toe voor een sundowner. Twee solozeilers hebben genoeg om over te praten😊 Hij wil ook mijn laatste fles nog wel even vullen. Mooi. Zijn ze allemaal weer vol. Na een paar biertjes ga ik terug naar boord en maak Nasi Goreng met pindasaus.

 

Maandag 3 Juni, 2024, Bequia Anchorge

Deze morgen na het ontbijt even zwemmen en dan ruim ik de gevulde duikflessen op. Vanavond uitgenodigd voor BBQ aan boord van Sunriser (Jos en Beatrice) Ik maak saté en satésaus. De kip staat al in de ketjap met knoflook. Dan dep ik de van de tank gelekte diesel weer schoon. Hopeloos probleem. Shannon heeft de toegang tot al haar accounts weer en vraagt of ik via dropbox de foto’s en video’s nog een keer kan sturen. Ik begrijp niets van dat hele drop box. Op een gegeven moment lijk ik wat te kunnen uploaden maar na een uur zegt het programma dat mijn drop box vol is. Ik heb geen idee. Ik zou iets in haar drop box moeten laden, niet in die van mij.  Ik geef het op. Om 1130 ga ik even de wal op om voor wat onderdeeltjes, brood en bananen te kijken. De 5 micron filters heb ik gevonden, maatbekertjes en een liter 2-takt olie. Geen ronde kwasten. Die gingen hard met de epoxy werkzaamheden. Volgende gelegenheid proberen. Om 1400 komt Danielle langs om mijn haar weer eens kort te knippen. Super bedankt Danielle.


Top kapsel voor op de boot. Lekker kort. Ik rijg om 1530 de saté aan de stokjes. Met de satésaus wacht ik nog maar even. Als ik er mee bezig ben krijgen we een wolkbreuk over ons heen. De Tropen! De boot is nu ondertussen wel ontzout. Geen sundowner op het strand zoals gepland. Dan maar een Gin-Tonic.

De avond hebben we BBQ bij Jos en Beatrice aan boord van Sunriser. De engelsman Lindsey van sy Britt is er ook bij. Heerlijke zwaardvis, slalade, saté met satésaus, wijn en bier. Het is een gezellige avond. We kijken ook vooruit. Binnen enkele dagen gaan we verder de Grenadines in. Morgen eerst nog een duik hier aan de zuid kant van de baai.


Later xoxo


204 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jun 09
Rated 5 out of 5 stars.

Wederom een fantastisch verslag van je belevenissen.

Groet,

Hans

Like

Guest
Jun 04
Rated 5 out of 5 stars.

Lekker om te lezen Eric en goed dat je nog zo aan het reizen bent. Wij zitten inmiddels “ondergedoken” op Curacao voor het komende seizoen. Hier de laatste dagen geen regen maar wel weer erg veel wind. T’is altijd wat 😅. Fijn ook dat er binnen de zeilers community zoveel support aanwezig is bij het fixen van allerlei zaken. Kan er toch weer een streep door een structurele klus.

Like

Martijn van Overbeek
Martijn van Overbeek
Jun 04
Rated 5 out of 5 stars.

Weer een leuk verhaal Eric om te lezen!

Helaas regelmatig regen, maar na regen komt…..😃

Like
bottom of page