top of page

Posts

Eric

Verrassing door Rinus in een moeilijke periode (Blog 66)

Maandag 23 September, 2024 Curaçao Spaanse Water

Deze morgen ontvang ik een email dat de AIS module nog niet verzonden is omdat de AIS module eerst geprogrammeerd moet worden met mijn scheepsgegevens. NEE!!! Ik was in de veronderstelling dat je dat de eerste keer zelf kon doen. Niet bij deze leverancier dus. Nu is het verzenden nog verder vertraagd. Oh nee! Snel vul ik het formulier in met alle gegeven en stuur het terug. Ik heb geen telefoon bereik en kan alles alleen via het internet doen. Uiteindelijk lijkt het of alle gegevens goed zijn aangekomen. Aan het einde van de ochtend krijg ik het bericht dat hij aangemeld is bij de transporteur. Nu wachten op een bevestiging dat hij aangekomen is in Miami. Dan nog weer wachten tot het in Curaçao is. De kans op verdere vertraging is groot. Nog langer hier blijven. Ik word er niet vrolijker van. Ik heb er lang over zitten nadenken maar ik heb de duikcompressor afgezegd. Het is zo’n groot bedrag (€4000) en er komt op dit moment zoveel op me af. Het is bovendien weer een extra apparaat dat onderhoud en reserve filters etc nodig heeft. Jammer maar ik moet meer op de centen gaan letten. Nog een apparaat dat kapot kan gaan is gewoon even teveel. Nu is het nog wachten op de dynamo regelateur en de AIS module. Als dat allemaal goed geïnstalleerd is ga ik verder. Ik wil zeilen en hier weg! De dieseltank lekkage is niet echt veel groter geworden sinds ik er 100 liter in de tank heb bijgegooid. Positief! Dat blijf ik even monitoren. Nog geen verder antwoord op de kwestie met de anti-fouling gehad. De werf in Nederland zegt alleen dat het geen haast heeft. Ik moet dat geregeld hebben voordat ik het Panama kanaal door ga in Februari. Als ik het nieuws kijk voel ik me toch weer bevoorrecht in de situatie waarin ik ben. Ik mag in mijn handen knijpen dat ik hier ben. Wat een zooitje in Israël en Libanon! Het wordt daar alleen maar erger. Waar is de Internationale politiek die hier nu eens een einde aan maakt. Vergelding op vergelding. Onmenselijk.

 

Dinsdag 24 September, 2024 Curaçao Spaanse Water

Vol verwachting zat ik vandaag te wachten op de elektricien Willem voor het instaleren van de nieuwe regelateur van de dynamo.


Ik had al voorbereid, sleutels klaar gelegd en alles opengelegd. Willem heb ik om 1400 opgehaald met de dinghy. Aan boord blijkt al snel dat hij niet echt voorbereid is. De interface voor het bekijken van de Quattro inverter/charger programmering is niet de juiste. Er missen enkele zekeringen en de installatie is ook nog niet bestudeerd. Uiteindelijk stellen we het monteren uit tot alles beter voorbereid is. Dat valt weer tegen dus. Waarschijnlijk wordt het nu pas vrijdag of later voor hij alles in huis heeft wat nodig is. Het is niet anders. Even slikken en verder. Wachten. De AIS module is al wel aangekomen in Miami. Dat is positief. Nu nog een kleine week en dan kan ik die ook ophalen bij het eZone service station. Mijn geduld wordt op de proef gesteld. Ik kijk uit naar Burger night bij Uncle J’s vanavond. Even ertussen uit. Om 1730 varen Lindsey en ik in onze eigen dinghy’s naar Uncle J’s. Even gezellig een biertje drinken. Binnen een uur druppelen er veel cruisers binnen. Carin, John en Shannon. Dan en Alison en nog een hele groep bekenden. We nemen een lekkere burger en maken plannen. Dan en Alison gaan morgen al naar Aruba. Ik zou ook wel willen maar eerst een paar zaken repareren. Ook John en Shannon gaan nog een weekje naar Bonaire. Helaas ik kan even niet mee. Komt wel weer later toch. Over twee weekjes komen Jos en Beatriz ook terug. Die hebben weer wat reserve onderdelen bij zich voor me. Morgen besluiten we in ieder geval weer een duik te maken. Het houd me van de straat en biedt wat afleiding en vertier in een wat moeilijkere periode. Om 2100 gaat ieder weer zijn weg. Aan boord werk ik de blog even bij in Word en daarna een filmpje.

 

Woensdag 25 September, 2024

Deze morgen gaan we weer een duik maken. Deze keer gaan we naar de duikspot Eel Valley. Een stukje varen met de dinghy voorbij Sandles aan de Zuid oost kant. In de richting van Fuikbaai. Samen met Lindsey, John en Shannon. Het is een mooie duik met een grote moreen, een kleine grot waar je niet echt in kan omdat hij te smal is. Een grote puffer vis. We dalen af tot 30 m. Een mooie duik van een uur.



Terug aan boord komt Johannes van de Amel Fango even langs. Hij wil me ook gaan helpen met instaleren van de nieuwe AIS module. Nu wachten tot hij er is. Met Lindsey ga ik mee om boodschappen te doen. Dat moet ook gebeuren. We gaan ook even langs bij eZone . Lindsey heeft een pakketje om op te halen. Ik vraag gelijk wanneer de AIS verwacht wordt. Dat zal na het weekend worden. Om 1600 terug aan boord en alles opruimen. Bij Boca 19 kwam ik Lourens en Ingeborg nog even tegen. De boot is verkocht. Ze zitten al in een appartement en zijn de boot aan het leegruimen. Erg fijn voor ze. Er gaan druppelsgewijs steeds meer cruisers verder. Naar Aruba of Colombia. Ik wil ook erg graag verder maar moet nu eerst de dynamo regelateur en de AIS voor elkaar krijgen. En dan nog even wachten tot Jos en Beatriz terug zijn. Die hebben nog wat reverse onderdelen voor me mee uit Nederland. Nog twee weken. Dat voelt erg lang op dit moment. Ik maak gezond boontjes met aardappelen en een slavink. John & Shannon gaan morgen naar Klein Curaçao en dan een weekje naar Bonaire. Gelukkig komen ze wel terug. Deze avond een filmpje kijken.

 

Donderdag 26 September, 2024. AIS installatie voorbereidingen

Deze ochtend na mijn koffie en boterhammen vaar ik naar Johannes om hem te vragen of we nu al aan het uitzoeken en labelen van het NMEA0183 kunnen beginnen op voorbereiding voor het vervangen van de AIS. Ik moet echt wat productiefs gaan doen. Hij stemt gelijk in en komt over een uurtje al. Heel fijn. We zoeken alle draden uit en labellen alles opnieuw.

Na twee uurtjes zijn we voorlopig klaar. Het ziet er goed uit. Nu wachten op de nieuwe AIS module en wat extra kabeltjes en stekkertjes. Zou dan plug and play moeten zijn. Toch even iets goeds gedaan en dat voelt zeer prettig. De rest van de middag kijk ik Louis Vuitton Cup finale. Raceboten in Barcelona. Om 1630 besluit ik toch eens te kijken of ik de waterlijn kan schoonmaken. Die wordt al aardig vies en zitwat aangroei op. Vanuit ede bijboot probeer ik hem te schrobben en poetsen. Best lastig. Het is erg rustig en bijan windstil. Om 1730 heb ik een kant gedaan. Niet helemaal tevreden maar het is wat schoner. Ik neem een G&T. Als ik op de app kijk zie ik dat Lourens en Ingeborg me geappt hebben met de vraag of ik naar De Pier wil komen om gezellig wat te drinken. Ik had de bijboot al in de val hangen maar besluit toch te gaan. Even van de boot af. En zij gaan over niet al te lange tijd terug naar Nederland. Met de bijboot planneer ik naar De Pier. Lourens staat al op e steiger om een lijntje aan te pakken. We drinken ne kletsen gezellig met uitzicht op Spaanse water. Dan besluiten we wat te gaan eten bij De Visboer. We bestellen Tonijn en garnalen. Licht aangebraden Tonijn en gegrilde garnalen. Een soort sushi en daarnaast wat patatjes. Heerlijk en weer een gezellige avond. Een heel fijn stel om mee samen te zijn. Zij begrijpen de ups- en downs maar al te goed. Rond 2030 vaar ik weer naar Abayomi. Lourens en Ingeborg rijden naar hun appartementje. Met airco. Nou dat heb ik gelukkig ook als het nodig is. En dat zal best deze dagen want het is zo goed als wind stil. Een van de warmste periodes in Curaçao.

 

Vrijdag 27 September, 2024

Na de koffie komt Carin met de cockpit kussen hoezen. Ze zijn klaar. Heel netjes geworden en nu geen kleden meer nodig die iedere keer wegwaaien en verschuiven.

Een mooie manier om de kussens wat langer netjes te houden en te voorkomen dat ze zout worden. Nu kunnen we de hoezen snel wassen. Ik gooi een was in de wasmachine. Kijken of hij het doet zonder dat de stop doorslaat. Niet dus! Weer slaat de stop een aantal keer door. Ik krijg de was wel gedaan maar echt goed is het niet.  Uitstel van executie maar een nieuwe is hier niet te krijgen. Een in  Zwitserland bestellen? Oh oh wat een gedoe! Ik blijf het voorlopig maar even zo proberen. Ik vaar even naar Rollercoater toe. Pieter zou de opencpn kaarten voor Panama misschien hebben. Hij heeft veel pilots digitaal maar helaas niet de opencpn kaarten. Toch weer wat extra info. Altijd handig. Terug aan boord neem ik een paar boterhammen en probeer dan maar de O-chart voor Panama te kopen. Die werken ook op opencpn. Ik haal de wasmachine weer uit elkaar. Als ik alles open heb vraag ik Johnannes om eens te kijken. Hij vindt een aardlek. Als we verder kijken lijkt er een condensator kapot of in ieder geval in slechte staat.



Aan het begin van de week heb ik zo’n zelfde condensator tussen de elektrische reverse onderdelen gezien. Ongelofelijk dat zou wel heel toevallig zijn allemaal. We vervangen hem en ik zet de boel weer in elkaar. Nu kijken of de boel niet tript. Het lijkt veel belovend maar als ik op een bepaald punt in het programma ben tript de boel weer. CHIPPPPPS!!!! Ik had zo’n mooie hoop. Niet dus. Met veel moeite en vele malen trippen weet ik het programma af te maken en de was eruit te halen. Wat nu weer!? Ik heb er niet veel hoop meer voor. Misschien toch eens kijken of ik een nieuwe hierheen kan krijgen of naar Panama. Aan het einde van de middag krijg ik een facebook message van Marieke en Alex. Een 40 jarige Nederlandse en een 57 jarige Australiër. Vrienden , geen stel. Ze hebben mijn facebook post gezien voor crew. Hun ideeën en wensen klinken heel enthousiast. Binnen een uur zitten we in een video call. Ze willen al in Aruba voor een paar maanden aan boord komen. Als het wederzijds klikt willen ze graag mee over de Pacific in Februari. Wauw. Het gesprek loopt heel vloeiend en spontaan. Dit is veel belovend en geeft me weer nieuwe energie. Nu maar eens wat te eten maken. Maandag komt de elektricien voor de installatie van de dynamo regelateur. Nu is het weekend.

 

Zaterdag 28 September, 2024

Vandaag probeer ik op allerlei manieren een nieuwe wasmachine te vinden die past. Die ik naar Aruba, Colombia of kan verschepen. Op allerlei manieren. Zelfs Jos van sv Sunriser kijkt of hij hem als ruimbagage kan mee nemen. Tevergeefs. 32 kg is de max en de wasmachine die ik heb gevonden is 50 kg. Alleen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben ze de juiste maat wasmachine. 47x47x67 cm , 50 kg. In Duitsland de beste deal. €680. Voor €800 heb ik hem in Nederland op de stoep. Aruba? Panama? €2000? Niet te doen. Had ik nu maar voor ik wegging een nieuwe gekocht in Nederland! Ik heb nog een paar uiterste pogingen openstaan maar heb weinig hoop op dit moment. Weer een dag voorbij. Ik word er niet echt vrolijker van. Wel de watermaker doorgespoeld en weer een kapotte dimmer vervangen. Ik voel me op dit moment een kluizenaar. Duidelijk dus dat ik niet in mijn beste doen ben.

 

Zondag 29 Spetember,2024

Ik heb slecht geslapen. Er spookt zoveel door mijn hoofd. Ik weet ff geen raad met mezelf. Ik moet mezelf zien op te peppen en uit mijn verlamming halen maar weet niet hoe. Vanmiddag ga ik met Lourens en Ingeborg even de wal op. Ik kijk ernaar uit. Even weg bij alle sores. Ik besluit toch weer de wasmachine uit elkaar te halen en het verwarmingselement en de thermostaat helemaal los te koppelen.


Ik zet alles weer in elkaar en draai weer een was. Bijna niks meer om te wassen!. Hij blijft het doen en slaat niet door. Dan lijkt het du het verwarmingselement. Als Johannes het verwarmingselement doormeet lijkt hij echter ok. De gemeten weerstand van 25.8 Ohm voor een 2000W element is ok. Hij lijkt goed te zijn. Ik kijk of ik een verwarmingselement kan bestellen via het internet. Dat is niet eenvoudig. Er zijn er heel veel. Als we hem afgekoppeld laten geen warm water maar het water is hier 28⁰C dus dat is eigenlijk wel genoeg voor kleine wassen. Ik zet de machine WEER in elkaar en draai weer een was. Hij blijft het doen en de stoppen slaan niet door. Ik laat het maar zo voorlopig. Even aankijken. Om 1445 vaar ik naar het dinghy dock waar Lourens en Ingeborg me oppikken. We rijden naar Otrabanda waar we een stukje wandelen en even bij de pontjes brug kijken en een biertje drinken in de wijk Otrabanda. Ook een ijsje is lekker.


Dan rijden we naar Kokomo Beach waar we relaxen, zwemmen en snorkelen. Het is fijn om even van de boot te zijn.

Aan het begin van de avond rijden we naar Jan Thiel Beach waar we een heerlijke spare ribs met patatjes en salade eten. Lourens en Ingeborg zetten me rond 2000 weer af bij de dinghy. Leuk om samen even mee te sparren. Met andere cruisers is dat een stuk makkelijker. Die begrijpen hoe moeilijk het soms is. Terug aan boord zie ik op mijn whatsapp allemaal berichten van Rinus, een vriend uit Nederland. Een grote verrassing want het blijkt dat hij met zijn vrouw naar Curaçao is gevlogen voor een weekje er tussen uit. Oh jee. Hij overvalt me een beetje maar ik ben blij verrast. Zij zijn lekker samen op een resort op vakantie. We gaan snel wat afspreken. Eerst morgen de regelateur proberen te installeren.

 

Maandag 30 September, 2024 Dec regelateur, ontmoeting met Rinus, AIS module

Deze ochtend wacht ik met spanning op de monteur voor de regelateur van de dynamo. Ondertussen bel ik met Rinus en Monique. Ze zijn samen op een resort. Ik vertel over de montuer waarop ik wcht en spreken af te kijken of we in de middag wat kunnen afspreken. Om 1030 kan ik de monteur eindelijk ophalen met de dinghy. Aanboord gaan we vol goede moed aan de slag. Er lijkt iets mis met een relais. Die heb ik reserve. Vervangen. Dan lijkt er iets mis met de dynamo. Daar heb ik er ook een extra van. Vervangen. Maar ook dan lukt het niet om de boel goed aan het werk te krijgen. Ik word er wanhopig van. Ik ben al zeker €700 verder en het werkt nog niet. Om 1330 besluiten we om alles eraf te halen en de monteur neemt alles mee om aan de wal te testen. Weer maar afwachten. Ik app Rinus. Die zitten niet al te ver van me nu op Papagayo strand. Hij komt me ophalen met de auto bij het dinghy dock. Op Papagayo beach ontmoet ik ook Monique.

We kletsen wat af en ik vertel dat het op dit moment niet mijn beste periode is. Dan krijg ik een mailtje dat de AIS module is aangekomen op het afhaal punt in Willemstad. Rinus biedt gelijk aan om hen dan maar gelijk  op te halen. Daar ben ik heel blij mee. Samen met Rinus met de dinghy even terug naar de boot om nog een connector te halen waarvoor ik gelijk een verloopstukje moet halen. Zo blij dat Rinus er even is. Even een oude bekende.


We halen de AIS module op en kopen nog een kabeltje en een verloopstukje. Terug op het strand genieten we nog even van de zon. Monique en Rinus zitten in een resort 40 minuten meer naar het Noorden. We spreken af om later deze week elkaar weer te zien. Zij zijn ook samen even op vakantie. Ik heb  hopelijk dan de dynamo regelateur en de AIS problemen opgelost. Terug aan boord vaart net Johannes langs. Ik vertel hem dat ik de AIS module heb. Hij stelt voor om hem er gelijk in te zetten. Dat gaat redelijk snel en na  wat instellingen in de computer geeft de module weer targets van andere schepen. De module werkt goed. Wel zijn er nog een aantal instellingen die ik moet aanpassen. Als ik dat later op de avond probeer vallen alle targets weer weg. Ik word er gek van. Ik app Johannes weer en die geeft aan morgen proberen langs te komen. Ik eet vervolgens slechts een yoghurt met muesli en wat appel. Ik ben moe en hem alles weer door mijn hoofd spoken. Ik probeer het van me af te zetten met een film. Dan is het al weer 0100. Ik moet slapen.

 

Dinsdag 1 oktober, 2024

Ik heb weer slecht geslapen. Alles blijft in een cirkeltje door mijn hoofd draaien. Het is uitputtend en het  brengt me geen stap verder. Ik neem koffie en een boterham en maak deze blog maar af. In de komende dagen hoop ik dat alles goed komt en nog een leuke dag met Rinus en Monique te hebben. Dat voor een volgende blog.


Later xoxo

159 weergaven5 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

5 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Oct 05

Hey Erik, keep your head up and your heart strong. Het was leuk om je te zien.

Gr. Rinus en Monique

Like

Guest
Oct 02
Rated 5 out of 5 stars.

Wat schrijf je toch leuk Erik. Leest zo lekker weg. Wat gaat er toch een hoop stuk. Maar ben je zelf super handig. Leuk dat Rinus en Monique langs kwamen. Weer even bij geklets! En je gedachten even in wat anders als klussen. Hahaha

Grtn Hanny

Edited
Like

Guest
Oct 01
Rated 4 out of 5 stars.

Het blijft fijn dat je mensen om je heen hebt die helpen en steunen als het tegenzit.

Je weet ook dat dit ook weer ten goede keert waarbij je weer nieuwe, positieve energie opdoet. Tot horens, Nicole & Ton

Like

Leo Ringelberg
Leo Ringelberg
Oct 01
Rated 5 out of 5 stars.

sterkte Eric en blijf vooruit kijken.

Like

Guest
Oct 01
Rated 5 out of 5 stars.

Heftig man om alle issues zo voorbij te zien komen. Je staat er op je prachtige boot ook alleen voor. Natuurlijk genoeg cruisers die je willen helpen, maar toch. Fijn dat er toch ook weer lichtpuntje waren zodat je binnenkort weer het zeegat op kan, lekker uitwaaien en op weg naar Bonaire. Zou super zijn als het vriendenstel daar al kan meevaren met je.

Ondanks het feit dat voor ons het zeilavontuur eindigd op Curacao blijf ik je blogs graag lezen. Dus ga door !!

Wij vonden het erg fijn om je te hebben leren kennen en mooie avonturen hebben mogen beleven. Je bent in NL altijd welkom.

Groeten van Lourens en Ingeborg.

Like
bottom of page